Dzisiaj będziemy wspólnie przygotowywać deser, a to dlatego, że ostatnio natrafiłam na bardzo prosty, wręcz banalny przepis na wyśmienity deser owocowy!

 

Często tak jest (a już obowiązkowo w sezonie letnim), że owoców w domu pod dostatkiem i nie ma pomysłu, co z nimi zrobić. Szkoda patrzeć, jak się marnują, więc jakiekolwiek owoce byś nie miał – możesz je wykorzystać w naszym przepisie. Tu nie ma ograniczeń 😀

 

Ja dzisiaj wykorzystam jabłka, gruszki i banany i zrobimy „owocowe crumble”.

 

Crumble to po prostu pyszna kruszonka, a więc zabieramy się do pieczenia owoców pod kruszonką.

 

 

Oczywiście „kucharzymy” po niemiecku, nauczysz się więc przy okazji paru ciekawych słówek!

 

Zaczynamy!

 

 

Crumble mit Früchten

 

Zutaten / Składniki:

 

3 Ӓpfel

3 jabłka

2 Birnen

2 gruszki

2 Bananen

2 banany

 

3 Esslöffel Butter

3 łyżki stołowe masła

Zucker

cukier

6 Esslöffel Mehl

6 łyżek stołowych mąki

3 Esslöffel Puderzucker

3 łyżki stołowe cukru pudru

 

 

 

 

 

 

Zubereitung:

 

 

Die Früchte waschen und schälen.

 

Owoce umyć i obrać ze skóry.

Die Früchte klein schneiden.

Pokroić owoce na drobno.

Äpfel, Birnen und Bananen mit etwas Wasser und Zucker ca. 10 Min. kochen,

bis die Früchte weich sind.

 

Jabłka, gruszki i banany gotować ok.10 minut z niewielką ilością wody i cukru,

aż owoce będą miękkie.

Eine Prise Zimt auf die Früchte streuen und verrühren.

Owoce posypać szczyptą cynamonu i zamieszać.

 
 
Crumble-Teig:

Mehl, 2-3 EL Puderzucker und Butter zu einem Teig kneten.

 

Ciasto na kruszonkę:

mąkę, 2-3 łyżki stołowe cukru pudru i masło ugnieść na ciasto.

Die Früchte in die Auflaufform geben.

Owoce włożyć do naczynia do zapiekania.

Aus dem Teig kleine Streusel formen und über die Früchte bröseln.

Z ciasta uformować drobną kruszonkę i pokruszyć na owoce.

 

Das Ganze für ca. 20 Minuten bei ca. 180°C  backen.

Wszystko zapiekać ok.20 minut w temp. ok.180 stopni.

 

 

 

Am besten schmeckt der Crumble mit Früchten, wenn er heiß oder zumindest noch lauwarm ist.

 

Kruszonka z owocami najlepiej smakuje, jak jest gorąca albo przynajmniej letnia.

 

 

Guten Appetit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powtórz jeszcze za mną słówka z dzisiejszej lekcji, które warto zapamiętać:

 

schälen / abschälen

obierać (np. owoce, warzywa)

 

klein schneiden

drobno pokroić

 

streuen

sypać, posypać

 

verrühren

wymieszać

 

kneten

ugniatać, wyrabiać

 

bröseln

kruszyć, rozkruszyć

 

lauwarm

letni

 

 

Przy okazji naszego deseru poznaj jeszcze inne wyrażenia, które mogą Ci się przydać podczas przygotowywania potraw m.in. z owoców:

 

 

vierteln

ćwiartować

 

in Würfel schneiden

kroić w kostkę

 

in Stücke schneiden

kroić na kawałki

 

in Scheiben schneiden

kroić  na plasterki

 

hacken

siekać

 

Dzisiejsze crumble przygotowaliśmy na bazie jabłek, gruszek i bananów.

Ale równie dobrze możesz użyć innych owoców.

 

Poznaj nazwy i wymowę najbardziej popularnych owoców:

 

 

der Apfel

jabłko

 

 

die Orange / die Apfelsine

pomarańcza

 

die Weintraube, die Traube

winogrono

 

 

die Banane

banan

 

 

die Himbeere

malina

 

 

die Brombeere

jeżyna

 

 

die Blaubeere

czarna jagoda

 

 

die Erdbeere

truskawka

 

die Stachelbeere

agrest

 

 

die Kirsche / die Sauerkirsche

wiśnia

 

 

die Süßkirsche

czereśnia

 

 

die Johannisbeere

porzeczka

 

schwarze Johannisbeere

czarna porzeczka

 

rote Johannisbeere

czerwona porzeczka

 

 

die Birne

gruszka

 

 

die Ananas

ananas

 

 

die Zitrone

cytryna

 

die Kiwi

kiwi

 

 

die Wassermelone

arbuz

 

 

der Pfirsich

brzoskwinia

 

 

die Nektarine

nektarynka

 

 

 

die Aprikose

morela

 

 

die Pflaume

śliwka

 

 

Mam nadzieję, że deser Ci posmakuje. Jeśli nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni, myślę, że ten przepis na pewno Ci się spodoba!

Do zobaczenia w kolejnej lekcji!

 

Bis bald!

 

 

Podobał Ci się artykuł?
Dołącz do nas na facebooku lub zadaj pytanie w komentarzu.